donderdag 22 mei 2014

Woensdag 21 mei - Chase-day

Big Springs, NE -> Burlington, CO. Afstand 521 miles / 833 km

Na alweer een kort nachtje, staan we om 09:30 uur bij de bussen. Het is zwaar bewolkt en frisjes te noemen. Toch is er door de SPC een ‘Slight risk’ uitgegeven en wel in het noordoosten van Colorado. Ook zullen de buien een ‘Early initiation’ hebben, dus eerder dan normaal ontstaan en ontwikkelen tot ‘Supercells’. En nog beter nieuws: er is een 10% tornadokans uitgeroepen! Dat ziet er dus niet slechts uit voor vandaag en goedgeluimd gaan we ontbijten bij het naastgelegen Grand Ma´s Restaurant. Daarna even tanken en windows cleaning en we zijn op weg.

Via de I76 West rijden we door het lege en verlaten landschap richting Colorado, waar we rond 12:00 uur het staatsgrens bord `The Colorful State` op de kiek zetten. Omdat we elke avond laat in het motel komen, hebben we geen tijd genoeg om de blog bij te houden. Het kost erg veel tijd. Bert typt de blogtekst overdag tijdens de chase in de bus. Eenmaal in het motel checken we alle foto’s en selecteren de beste serie voor de blog. Die bewerken we en gaan dan slapen. Ook wordt alles van de camerakaarten gehaald en opgeslagen op laptop en netbook. Al met al veel werk en dat hakt er soms wel een beetje in. Vandaar dat we nu de volgende dag pas de blog van gisteren updaten. En waarschijnlijk de tekst gaan inkorten.
Inmiddels zitten we op nog op de I76 North en de kans op ‘Severe storms’ is zelfs sterk toegenomen. Uitstekende kansen op een of meer tornado’s in de ‘Warning aerea’! De grootste bui heeft zich aangemeld vlakbij Denver en als we de bui onderscheppen, zitten we vlak bij Denver International Airport. Daar maken we onze eerste fotostop en schieten er lekker op los. De bui heeft intussen een ‘Tornado warning’ gekregen. We zien een prachtige ‘Cloudbase’ en er is zeker rotatie aanwezig. Op een gegeven moment zien we een sterk roterend gedeelte dat duidelijk naar beneden komt. Echter voordat we kunnen zien dat er een tornado ontwikkeld, schuift de rotatie het regengebied in, niet meer te volgen. 

We gaan op weg naar de volgende stop. Een eerste melding dat een tornado is gespot komt binnen. Charles en George zijn erg skeptisch over deze melding; in het regenveld is gewoonweg niets te zien. Ook hier worden weer de nodige foto´s gemaakt en lopen de timelapse-apparaten ook lekker mee. Bert gebruikt zijn JVC videocamera en Roelof de GoPro-camera. Als de regen ons benaderd, gaan we weer naar de volgende fotostop. Dit herhaalt zich een aantal keren, echter het regengebied wordt steeds groter en er is niets te zien van wat er in de ‘Core’ van de storm gebeurd. Even is er de induk dat er een scherpe grens te zien is in het regengebied, maar dat is niet te herleiden naar een tornado. 

Aan het eind van de middag verlaten we de bui en gaan richting Burlington, CO voor de overnachting. Om daar te komen, moeten we door een aantal nieuw gevormde buien rijden en worden we getrakteerd op heftige regen en hagel onderweg. Bij een laatste pitstop kunnen we kijken naar de laatste bui die we moeten doorkruisen om bij het motel te komen. We wachten even om de bui de kans te geven de snelweg te kruisen zonder dat wij weer door de ‘Core’ moeten. Tijden het laatste stukje van de tocht komt de Zon achter ons door de wolken heen en onstaat er in de bui voor ons een heldere regenboog. We nemen wat foto´s uit de auto en vlak bij Burlington stoppen we even (het regent nog steeds) om de regenboog goed te kunnen forograferen. We eindigen de dag met een diner in een restaurant dat zwaar onderbemand is en na een lange wachttijd krijgen we alsnog wat te eten. Daarna naar het motel, bloggen, foto´s selecteren en slapen! Morgen chasen we in hetzelfde gebied. 

Tot morgen (misschien iets later J).

Staat nummer 5 'in the pocket'!

De bui onderscheppen we bij Denver International Airport.

De bui ziet vanaf een afstand er al dreigend uit.

Heel gave 'Cloudbase' met fraaie rotatie en mooie structuur.

Roelof wijst voor de zekerheid de buienkern nog even aan.

Na een tijdje wordt de bui erg dreigend.

Links een radarbeeld van de bui en rechts de windrichtingen.

Het regen (en natuurlijk hagel) gebied wordt steeds groter.

Roelof en Thad zijn erg tevreden met het gebeuren ;-)
Dreiging..!

Bert met een grote smile terwijl hij de timelapse-opstelling klaarzet.

Een mooie ontlading aan de rand van de bui.

Er is een mega chasers ophoping rond de bui (elke groene dot is een chaser of chase-groep).

We moesten filerijden om uit de bui te komen!

Ook het DOW (Dopler On Wheels)-team is aanwezig met meerdere radarschotels.

Bert en de Franse mede-chaser stellen hun spullen op.

Een bui die op de terugweg moest worden doorkruist.

Een fors hagelscherm daalt neer.

Een heldere regenboog wanneer de Zon door de wolken prikt.

Een dubbele regenboog en de schaduw van Roelof in het midden.

3 opmerkingen:

  1. Machtige foto's Bert en Roelof. Virtueel een deel met jullie mee-gechased gisteren avond. Jullie zaten toen net oostelijk van Denver int. airport. De camerabeelden van een andere chaser erbij want de cam van Cloud9 werkte (weer) niet. Heb het er maar eens over met Charles dat het opvallend is dat andere chasers constant on-line zijn en dat de Cloud9 cam maar matig functioneert.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi jongens! Ik wist niet dat Denver airport gerund wordt door indianen? ;-P

    BeantwoordenVerwijderen